Europese verordening: Het plantenpaspoort

Europese verordening: Het plantenpaspoort

Nieuwe Europese verordening

Vanaf 14 december 2019 is het verplicht om bij uw producten het nieuwe plantenpaspoort te leveren. Deze plantenpasspoortplicht breidt uit naar alle ‘voor opplant bestemde planten’. Ook bloembollen vallen hieronder.

Wat zijn ‘voor opplant bestemde planten’?

Volgens de EU-definitie zijn dit planten die volledige planten kunnen voortbrengen en daarvoor bestemd zijn. Deze planten moeten worden uitgeplant, opnieuw worden geplant of geplant blijven. Alles wat we nu teeltmateriaal noemen valt daaronder, maar ook alle eindproducten van pot-, perk- en kuipplanten en mossen. Zaden vallen volgens deze definitie ook onder ‘voor opplant bestemde planten’. Er is geen uitzondering voor materiaal voor veredelingsdoeleinden en of tentoonstellingsmateriaal. Materiaal dat voldoet aan die definitie zal ook van een plantenpaspoort voorzien moeten worden. Er komen wel uitzonderingen; niet alle ‘voor opplant bestemde planten’ worden plantenpaspoort-plichtig. Bovenstaande informatie en nog veel meer vind u op de website van de NAK Tuinbouw.

Niet zo’n gemakkelijke opdracht

Voor kwekers die met een software leverancier werken, is er de hoop dat deze al deze gegevens, en voorwaarden waar het plantenpaspoort aan moeten voldoen kunnen implementeren in hun pakket. Maar omdat er ook veel uitzonderingen en eisen zijn waar aan moet worden voldaan is dit niet zo’n gemakkelijke opdracht. Een voorbeeld:

U koopt een product (bomen) uit Duitsland in. Deze hebben op hun paspoort Duitsland (DE)  staan als land van herkomst. Wanneer deze bomen binnen een groeiperiode worden doorverkocht dan moet op het paspoort nog steeds Duitsland (DE) als land van herkomst worden vermeld. Echter na een bepaalde tijd, de groeiperiode, mag men aangeven dat het land van herkomst Nederland (NL) is.

Hoe ziet het nieuwe plantenpaspoort er eigenlijk uit?

In verordening 2017/2313/EU zijn de vormvoorschriften voor het nieuwe plantenpaspoort aangegeven met een aantal voorbeelden. De vorm en grootte mogen afwijken, u kunt dus zelf kiezen voor lettertype en grootte. Wat verder van belang is: de informatie moet zichtbaar zijn, met blote oog leesbaar, geplaatst in rechthoekige of vierkante vorm, gescheiden van andere aanduidingen en afbeeldingen. De onderdelen met letters A, B , C en D moeten herkenbaar zijn. Hieronder een voorbeeld: vorm, grootte en lettertype mogen afwijken.

BRON: NAK Tuinbouw

Dit zijn de vaste elementen op het plantenpaspoort:

  • In de linkerbovenhoek: de EU-vlag (in kleur of zwart-wit
  • In de rechterbovenhoek: het woord ‘Plantenpaspoort / Plant Passport’
  • ‘A’ + botanische naam
  • ‘B’ + ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer
  • ‘C’ + traceerbaarheidscode
  • ‘D’ + ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is.

Hoe kan VanDerEng u helpen?

VanDerEng kan u adviseren en ondersteunen bij een tijdige en foutloze implementatie van het plantenpaspoort in uw bedrijfsprocessen. Wij kunnen u hiervoor een label, printer en software aanbieden. Wij adviseren en ondersteunen u bij het samen ontwerpen van uw eigen paspoort. Door middel van het instellen van een koppeling naar een databestand, kunt u afdrukken in de door u gewenste hoeveelheden. U kunt kiezen: in de vorm van sleufetiket, steeketiket of een sticker. Een volledig ‘custom-made’ label in lijn met uw persoonlijke wensen is natuurlijk ook mogelijk.

Meer weten?

Mocht u meer willen weten over het VanDerEng plantenpaspoort? Dan verzoeken we u contact op te nemen met: Peter du Crocq, Accountmanager bij VanDerEng: 0622 457788 / peter.ducrocq@vandereng.nl of met de Commerciële Binnendienst van VanDerEng: 088 881 0800 / info@vandereng.nl

Bekijk ook:

NIEUW: VDE STEEL® LABELS

De Europese staal- en betonbouw is één van VanDerEng’s belangrijkste markten binnen het industriële segment. Voor producenten in de staal- en betonbouw is de houdbaarheid en scheurbestendigheid...

nieuws
/
21 juni 2019


MEER 
INFORMATIE?