d
Snelle levertijden, snelste van heel Europa!
Direct uit de fabriek, alles uit eigen productie
Zelf te ontwerpen, doormiddel van onze online tool
Betaal achteraf met Billink

Verduurzamen, ingegeven door ons groene hart of financieel gewin?

3 minuten

Circulair produceren, van restmateriaal naar grondstof, lagere kosten en hogere winst.

Ruim 10 jaar geleden kwamen de eerste berichten in Brussel al naar buiten rondom bronheffing als middel om de al maar groeiende berg met plastic afval een halt toe te roepen. Op dat moment waren de ontwikkelingen rondom een circulaire economie en dus het circulair produceren nog lang niet zo concreet als deze nu zijn. En, wetende dat de politiek over het algemeen 20 jaar nodig heeft voordat er wat gebeurt hadden we natuurlijk achterover kunnen leunen om af te wachten wat er allemaal zou gaan gebeuren. En, eerlijk is eerlijk, we zijn niet meteen uit de startblokken gekomen. Maar toen China begin 2018 de deuren sloot voor het plastic afval, ging onze plastic reststroom echt geld kosten en begon ons creatieve brein te borrelen.

Maar ‘even’ een alternatief verzinnen om onze restroom (jaarlijks rond de 40.000kg!!) te verduurzamen was bepaald niet gemakkelijk.

Wij hebben toen, ondersteund door Techport, een zogenaamde Hackathon georganiseerd, een meeting waarin we met diverse deelnemers gezocht hebben naar creatieve en concrete oplossingen richting verduurzaming. Samen met Hogescholen, studenten en collega-ondernemers hebben we gebrainstormd over circulair produceren met als doel om niet alleen onze reststroom te benutten maar ook om onze CO2 footprint te verlagen.

Het idee

Vanuit deze Hackathon kwamen tal van ideeën naar voren. De meeste ofwel financieel ofwel technisch onhaalbaar. Maar een oplossing bleek wellicht wel haalbaar: het restmateriaal vermalen naar kleine korrels welke kunnen dienen als basis voor spuitgieten.

Voor ons een volstrekt nieuwe technologie. Maar zonder risico geen vooruitgang. No guts, no glory!

VanDerEng is een typische MKB-organisatie; geen grote investeringsfondsen noch een uitgebreide R&D-afdeling, maar wel dedicated, slimme medewerkers, met een hart voor productie en innovatie. Daarom zijn we, lean & mean, gestart met de aanschaf van een kleine veertig jaar oude spuitgietmachine, die op weg was naar de sloop. Testmatrijsje laten maken en gewoon maar gaan proberen…

De implementatie

Het ging bepaald niet vanzelf, maar gaandeweg kregen we steeds betere producten uit de machine. Uiteindelijk hebben we een echte matrijs laten maken en een aanpalend product gaan maken voor een markt waar we al zaten; de evenementenmarkt: ronde consumptiemuntjes. Wie kent deze niet?

Wat toen volgde overtrof onze verwachtingen want binnen 3 weken hadden we zoveel opdracht dat we aan de maximale productiecapaciteit van dit oude en kleine machinetje zaten…

Met enige schroom een grotere machine aangeschaft, zwaardere maalmolens, shredders, hoppers, een vlakbedprinter….en voor we het wisten maakten we een volwassen nieuw product en ontstond er een additioneel verdienmodel! En inmiddels produceren wij jaarlijks een kleine 15 miljoen ronde consumptiemunten, winkelwagenmuntjes, bordspelaccessoires en industriële componenten. Vrijwel onze volledige restroom Polystyreen kunnen we inmiddels hergebruiken en binnen afzienbare tijd zal ook onze reststroom Polyethyleen volledig verwerkt kunnen worden in nieuwe folies voor labels en etiketten! Circulair produceren op en top!

Het grappige was wel dat we ons in dit ontwikkelingsproces (geboren uit nood) meer en meer bewust werden dat een overstap naar het produceren van circulair plastics in feite helemaal niet zo groot was. Mede door onze kleinschaligheid waren wij al jarenlang gedwongen circulair te werken. De circulariteitscirkel (Rethink, Refuse, Reduce, Reuse, Recycle & Recover) pasten wij al jaren voor een deel maar volstrekt onbewust toe.

Het resultaat

Door de omgeving -lees externe ontwikkelingen- gedwongen, was de stap naar bewust circulair produceren in feite en kleine stap. En al voelt het investeren in duurzaamheid vanuit het dwingende beleid van de overheid niet altijd prettig, de marktsegmenten waarin wij actief zijn, zijn zeker ontvankelijk voor meer duurzame producten. En ja, de eerlijkheid gebied te zeggen dat de noodzakelijk hoge investeringen in recycle apparatuur en nieuwe productiemiddelen vervolgens gezond terugverdiend worden.

Met andere woorden, wij generen ons niet meer dat er aan duurzaamheid geld te verdienen is.

Wil je meer over de ins en out weten, over ons proces en heb je zin in een lekker bakje koffie, dan vind ik het leuk om je meer te vertellen over onze recyclede, circulaire producten en de processen die doorlopen worden om tot deze producten te komen.

Ernst de Haas
Directeur eigenaar VanDerEng B.V.