ENVIRONMENTAL CHALLENGE 2025

ENVIRONMENTAL CHALLENGE 2025

NIEUW: VANDERENG ENVIRONMENTAL CHALLENGE 2025

VanDerEng is al jaren actief om haar productie een duurzaam karakter te geven. Niet alleen op het personele vlak maar zeker ook in de omgang met de toepassing van kunststoffen, werken wij op vier niveaus aan het milieu. Met trots lanceert VanDerEng daarom de VanDerEng Environmental Challenge 2025 met de volgende doelstellingen: het gebruik van recyclaten, de focus op zero waste, het gebruik van biomaterialen, waardoor onze footprint zal dalen.

GEBRUIK VAN RECYCLATEN

Een deel van onze reststroom, voornamelijk de restroom in gekleurde materialen, kleine hoeveelheden afkeur en de restroom spuitgietmateriaal wat ontstaat tijdens de kleurwissels, mengen we tot een kleurrijke samenstelling van materialen die we gebruiken voor de productie van Eco-producten. De Eco Plaatlabels en de Eco Munten zijn goede voorbeelden. Naast deze reeds bestaande producten verwachten we in oktober 2021 een eco-materiaal in verschillende diktes aan te kunnen bieden, dat voor 85% uit gerecyclede materialen bestaat. De producten die uit dit materiaal worden gestanst, hebben een aanzienlijk lagere footprint. Uiteraard zorgen we ervoor dat de functionele eigenschappen gelijk zijn aan materialen die zijn geproduceerd uit zogenaamde “virgin” grondstoffen. Zo kunt u als gebruiker ook een bijdrage leveren aan het milieu.


FOCUS OP ZERO WASTE

Enkele jaren geleden hebben we fors geïnvesteerd in recyclingapparatuur om de reststroom van het stansen van al onze producties om te zetten in grondstof voor spuitgieten. Met onze spuitgietmachines produceren wij onder andere spuitgegoten potsticklabels, consumptiemunten, industriele componenten en bordspelaccessoires. Hierdoor kunnen we ongeveer 40% van onze reststroom gebruiken voor nieuwe producten. De resterende 60% kunnen we sinds eind 2019 voor rond de 50% benutten door deze weer op te nemen in de productie van nieuwe films. Wij zijn hard bezig om het mogelijk te maken dat de andere 50% ook teruggeveleverd kan wroden voor hergebruik in nieuwe folies.. Per eind 2020 nul afval dus.


GEBRUIK VAN BIO-MATERIALEN

VanDerEng werkt samen met Wageningen University & Research (WUR) in Nederland om een materiaal te ontwikkelen dat is opgebouwd uit hernieuwbare en eetbare grondstoffen. Het doel is om een grondstof te ontwikkelen waaruit we in eerste instantie producten kunnen spuitgieten met voldoende maatvastheid, vochtbestendigheid en stijfheid. Dit materiaal wordt na een half jaar volledig opgenomen in de natuur zonder industriële compostering onder invloed van licht, vocht en zuurstof! Uiteraard mag het product na gebruik aan het GFT-afval worden toegevoegd.


VERLAGING VAN FOOTPRINT

Door bovenstaande stappen, maar ook door lokale leveranciers te vinden, onze reststroom te benutten en te produceren uit gerecyclede materialen, kan VanDerEng haar voetafdruk met 28% verkleinen.

VANDERENG: AMBACHTELIJK ÉN MODERN

VanDerEng is een ambachtelijke, maar uiterst innovatieve en moderne organisatie. Inmiddels heeft deze organisatie ruim een eeuw ervaring in het stansen, spuitgieten, bedrukken (2D, 3D en codering) van hoogwaardige kunststof materialen. Vanuit deze productietechnologieën vervaardigt VanDerEng labels & etiketten voor de tuinbouw en (voedings-)industrie, consumptiemunten & polsbandjes voor de evenementensector en zet VanDerEng 3D printtechnieken en spuitgiettechnologie in voor allerlei unieke maatwerkproducties.

Wilt u uw meer weten over de Environmental Challenge 2025 neem dan contact op met Ernst de Haas, algemeen directeur, via +31 (0)88 8810 800 of ernst.dehaas@vandereng.nl