Merkbescherming met reliëf op etiket

Merkbescherming met reliëf op etiket

Tholen – Met meer dan dertig licentiekwekers is het voor Meilland Nederland van groot belang hun kwekers- en licentierechten goed te beschermen. Het bedrijf wil keurmerk op eenvoudige, doeltreffende en niet te dure manier aan de planten toevoegen. Samen met VanDerEng is hiervoor een effectief middel ontwikkeld: een preeg.

Meilland Nederland is een dochter van Meilland Internationaal, specialist in het creëren van nieuwe snij- en buitenrozenvariëteiten. Steeds meer internationale kwekers willen een of meerdere Meilland-rassen in licentie telen. Zo is het aantal licentiekwekers van buitenrozen inmiddels gegroeid naar meer dan dertig. Voor Meilland is het van groot belang de kwekers- en licentierechten adequaat te beschermen. Daarom moeten de buitenrozen met een licentie-etiket verkocht worden, met een keurmerk.

Preeg

Maar op wat voor etiket kan dat? Uitgangspunt is dat op eenvoudige, doeltreffende manier te doen terwijl de kosten beperkt blijven. Daarvoor is met VanDerEng een preeg ontwikkeld. Een preeg is in feite een reliëf wat tijdens het stansen van het label of etiket wordt aangebracht. Qua vorm kan dit van alles zijn. Veelal bestaat het uit een symbool (vergelijkbaar met het meesterteken van de goudsmid) maar het kan ook een logo of een naam zijn.