VanDerEng start Gochem regeling

VanDerEng start Gochem regeling

VanDerEng: zero waste in 2020

Bij VanDerEng verwerken we ruim 200.000 kg kunststof tot labels en spuitgietproducten. Onze kernmarkten zijn de Tuinbouw, de Industrie en de Evenementenbranche en onze producten gaan de hele wereld over. En hoewel de door ons toegepaste kunststoffen een heel lange levensduur hebben, is dit bij een gebrekkige infrastructuur voor wat betreft recycling  in landen als Kenia, Peru, Colombia of Chili niet bevorderlijk voor het milieu. Om die reden hebben wij al enkele jaren geleden fors ingezet om de 40.000 kg materiaal dat resteert na het stansen van onze industriële labels te hergebruiken voor spuitgiettechnologie. Inmiddels kunnen wij hiervan rond de 17.000 kg benutten en naar verwachting zal dit in de loop van de komende 2 jaar verder oplopen naar een 100% benutting van deze reststroom: zero waste!

Versnelling middels de GoChem-regeling

Wij willen echter verder. Met de toenemende bewustwording dat het gebruik van plastics aan banden gelegd moet en kan worden, wil VanDerEng een materiaal ontwikkelen op basis van hernieuwbare grondstoffen. In juni 2018 hebben wij hiervoor al in het GO-NH innovatieprogramma een schitterende prijs gewonnen. In de afgelopen maanden kwamen wij er echter achter dat de ontwikkeling hiervan zeer specifieke kennis vergt. Reden voor VanDerEng om Wageningen Universiteit Research (WUR) te vragen ons hierin te ondersteunen. Een mooie versnelling hierin is de GoChem-regeling, een stimuleringsregeling gericht op innovatieve MKB-bedrijven die reductie van CO2 nastreven, maar die ook de groei van de circulaire chemie een versnelling kunnen geven.

Op weg naar volledig biologisch afbreekbare materialen

Als eerste willen wij starten met de ontwikkeling van een grondstof waarmee wij producten kunnen spuitgieten voor toepassingen in de Evenementenmarkt zoals betaalmunten voor festivals, maar ook in de Spellenindustrie zoals bordspelaccessoires. Een tweede stap in deze innovatie is de ontwikkeling van een bio-folie die geëxtrudeerd kan worden naar oprolbare folies welke geschikt zijn voor de rotatieve en vlakstanstechnologie. Doel van deze projecten is de ontwikkeling van een materiaal dat ofwel door invloed van natuurlijke elementen zoals licht, UV en of vocht binnen een afzienbare periode (enkele maanden) volledig afbreekt ofwel geschikt is voor de opwerking naar een basis-ingrediënt voor diervoeders of andere toepassingen.

Onderzoek samen met Wageningen University & Research (WUR)

De regeling zal naar verwachting begin maart worden opengesteld, waarna wij samen met de WUR begin april kunnen starten met ons onderzoek. Wij stellen ons ten doel voor het einde van dit jaar de basis te hebben voor een volledig composteerbare grondstof, geschikt voor spuitgieten.

Meer weten?

Mocht u meer willen weten of hierin willen meedoen dan verzoeken wij u contact op te nemen met Ernst de Haas, Directeur van VanDerEng. U kunt Ernst bereiken op 0651-293052.